Bosbestand Uitdunnen


De wintermaanden zijn bij uitstek het beste geschikt voor boomverzorging of om je bosbestand uit te dunnen. Dit is omdat momenteel de bomen in rust zijn en ze zo het best herstellen na een grondige snoei beurt. Maar ook voor de volledige kap zijn er voordelen, het werkt overzichtelijker zonder de bladeren aan de boom of onkruid onderaan. Dit zorgt voor een veiligere situatie en minder kans op beschadiging van andere planten of bomen.

Het snoeien van de bomen doen we om:

  • De vormsnoei, dus letterlijk om de boom een bepaalde vorm te geven. Dit kan ook zijn om bijvoorbeeld overhangen naar een bepaalde kant te voorkomen of om de boom klein te houden.
  • De hergroei, een boom of plant die we in de winter terugsnoeien zal in het voorjaar sterker terug uitlopen en een krachtigere hergroei tonen. Bij fruitbomen doen we dit dus ook voor een grotere en gezondere oogst te bekomen.
  • De gezondheid, een proper gesnoeide boom of plant laat meer zon door naar alle takken van de plant en zal zo een gezondere boom of plant opleveren.

Reden waarom we het bosbestand uitdunnen kan zijn:

  • Het verwijderen van dode of met ziekte aangetaste bomen zoals de letterzetter bij de fijnspar.
  • Minder waardevolle soorten verwijderen om zo ecologisch belangrijkere soorten meer groei ruimte te geven.
  • Bomen die een gevaar vormen voor omstaande huizen, aanpalende percelen, leiding straat verlichting.

De gevelde stammen kunnen gebruikt worden als stookhout voor de kachel. De takken kunnen gehakseld worden en gebruikt worden als bodembedekking, of niet gehakseld om muurtjes te maken.

Vergunning

Voor het kappen van bomen is mogelijks een vergunning nodig. Dit wordt onder andere bepaald door locatie waar de boom staat. Alsook de reden van de kap: bosbeheer of ontbossing zijn een bepalende factor. De grote en het type van de boom worden ook in rekening gebracht. Contacteer ons voor meer info of een specifieke vraag hierover.