Nieuwe aanplantingen

Laagstam fruitplanten

Het lijkt alsof het geen weer is om buiten te komen, maar momenteel is het ideaal aanplant weer. De temperaturen zijn vrij zacht, de grond is goed vochtig en er is nog veel regen op komst.

Momenteel is het de perfecte periode om aanplantingen te doen. Het plantgoed is in rust, zo verliest het geen kracht door te verplanten. Ook heeft het plantgoed nu veel tijd om zich goed te zetten en te wortelen. Op deze manier zijn de plantjes sterker en maken ze meer kans om de drogere zomers van de laatste jaren heelhuids te door te komen. Waar we deze periode wel op moeten letten is de vorst. Vrieskou is niet ideaal om te planten, want de blote wortels zijn hier gevoelig aan. Eens de plantjes in de grond zitten, kan vries geen kwaad meer.

Dit weekend hebben we een 230 tal plantjes geplant:

Liguster

50 Liguster plantjes als haag. Dit is een half winterharde variant. Bij niet al te strenge winters blijft het blad aan de plant en als dit toch afvalt in strenge winters, dan loopt het in de lente zeer snel terug uit. Het grote voordeel van deze haag is dat het een ecologisch waardevolle, inheemse variant is. Ook is deze plant niet ziektegevoelig en een sterke groeier die het op praktisch alle bodemsoorten goed doet.

Liguster
Liguster ovalifolium

90 haag en struik planten.

Een mengeling van een 20 tal inheemse soorten die goed gedijen op drogere zandgronden en weinig onderhoud vragen. Deze doen dienst als een natuurlijk scherm dat tevens graag bezocht wordt door bijen en andere diertjes.

Haag
Bosrand

Fruitstruiken

Een 12 tal fruitstruiken waaronder aalbessen, frambozen, stekelbessen en blauwe bessen. De selectie is hier gemaakt om tijdens de oogstmaanden zo lang mogelijk voorzien te blijven van vers fruit.

Laagstam fruitbomen

10 laagstam fruitbomen, een mengeling van appel, peer, kers en pruim. Hier zijn de varianten vooral geselecteerd op nieuwere ecologische rassen. Deze zijn zeer ziekteresistent en moeten niet behandelend of bespoten worden.

Laagstam fruitbomen
Laagstam fruitbomen

Halfstam fruitbomen

5 tal halfstambomen, dit zijn meer exotische fruitboompjes zoals de perzik en abrikoos.

Halfstam fruitbomen
Halfstam fruitbomen

Hoogstam fruitbomen

10 hoogstam fruitbomen, dit zijn ook streekeigen oudere rassen van appel, peer, kers, kriek en pruim.

Hoogstam fruitboom
Hoogstam pruim

Noten

Twee veel belovende nieuwe soorten okkernoot, “De Lange van lod” en “Bella Maria”

Bosgoed

Ter verjonging van het bos planten we ook 90 inheemse boompjes. Dit bosgoed zijn jonge boompjes van 60-80cm die ooit moeten uitgroeien tot een volwassen eik, beuk, es, haagbeuk, ruwe berk, noot of tamme kastanje.

Bosgoed
Klein bosgoed

Aanplanting

Tijdens het planten werd de plantaarde is eerst gemengd met grondverbeteraar. De laag/half/hoogstammen zijn aangebonden met paal en waar nodig is er beschermdraad rond gezet tegen het vee. Alle plantjes hebben hun eerste bewateringsbeurt gekregen om goed contact tussen grond en wortel te verzekeren. De regenbuien zorgen nu voor de rest.

We houden jullie op de hoogte als de eerste oogst arriveert. Neem zeker contact op als je meer info of inspiratie wil opdoen.