Het belang van compost.

Compost

Wat is compost?

Compost wordt ook wel eens het zwarte goud van de tuin genoemd. Maar wat is nu eigenlijk compost en wat doet het met de bodem? Compost is een 100% natuurlijk product dat perfect kadert in het kringloop tuinieren.

Er zijn 2 soorten compost: gft compost en groencompost. Gft compost wordt gemaakt van de gft ophaling. Groencompost komt voort van snoeiafval. Compost ontstaat door het groen of gft afval te laten verteren. Je kan dit vrij eenvoudig zelf doen door het groen en gft afval buiten in bakken of op een hoop te bewaren en dit regelmatig om te zetten. Let erop dat je niet te eentonig materiaal aan de compost hoop toevoegt, niet enkel gras bijvoorbeeld. Professionele composteringsinstallaties worden in grote hallen gebouwd. Die hallen worden dan op een constante temperatuur en vochtigheid gehouden om zo de ideale condities voor de compostering te creëren. Het eindproduct is een donkerbruine, fijne, kruimelige compost die licht vochtig voelt. De compost zit vol met goede organismen en voedingsstoffen voor de bodem.

Compost klaar voor gebruik.
Compost klaar voor gebruik.

Wat doet compost?

Compost zorgt voor een kruimelstructuur en verbetert hiermee de bodem. De grondsoorten in België bestaan typisch uit zand, leem of klei. Het verschil tussen deze 3 zit hem in de grootte van de korrel structuur.

Door compost toe te voegen zorgen we voor meer kruimelstructuur. Dit helpt om meer zuurstof en water in de bodem toe te laten. Harde, voor wortels moeilijk doordringbare kluiten, worden door de kruimelstructuur van compost losser. Compost helpt tevens voor de waterhuishouding. Door het toevoegen van compost zal water langer opgeslagen blijven en geleidelijk aan terug afgegeven worden aan de planten. De compost zit boordevol voedingsstoffen die de vruchtbaarheid van de bodem verhogen en bevat ook vele micro-organismen tot zelfs wormen.

Dit alles zorgt dat de kwaliteit van de bodem stijgt.

Door de donkerbruine kleur van de compost zal de aarde in het voorjaar sneller opwarmen, wat bijdraagt aan een snellere groei van de plant. Uit verschillende studies blijkt dat planten die een regelmatige compostgift krijgen, een hogere productie kennen en beter resistent zijn tegen ziektes.

Bedje met compost
Bedje met compost

Hoe compost gebruiken?

Compost kan je gebruiken bij de aanplant en ook periodiek voor het onderhoud van de tuin.

Bij de aanplant zorg je er altijd voor dat het plantgat groot genoeg is. In dit plantgat kan je dan de aarde mengen met een vierde compost.

Als je een tuin of gazon opnieuw aanlegt, dan wordt er aangeraden om 25 liter compost per m² aarde te mengen.

De jaarlijkse compost gift doe je best in het najaar. Op die manier heeft de compost genoeg tijd om in te werken voor de groeispurt van de lente eraan komt. Voor perken, hagen, struiken en fruitbomen leggen we normaal een laag van 2 cm. Deze compostlaag zal in het voorjaar ook helpen om de boomspiegel langer onkruid vrij te houden. Voor gras kan je best wachten tot begin maart en dan een toplaag van 0,5 tot 1 cm strooien. Op die manier groeit het nieuwe gras snel door de compost heen en blijf je niet te lang met de bruine toplaag zitten.

Het gras komt vlotjes terug door de compost piepen.
Het gras komt vlotjes terug door de compost piepen.

Meer info?

Meer info over het ontstaan en gebruik van compost kan je vinden op de website van www.vlaco.be

Vlaco verzorgt het beleid en de belangen van de biologische kringloop in Vlaanderen.

Voor verdere vragen of info kan je steeds contact opnemen.