Planten planten

plant

Wie in het najaar zijn planten nog niet in de grond gestoken heeft, doet er best aan daar niet te lang meer mee te wachten. De tuincentra worden doorgaans pas overstelpt eens de lente goed is aangebroken, maar het is beter de planten zo vroeg mogelijk te planten. De plant is nu nog in rust en zal minder afzien. Op deze manier heeft het wortelgestel tijd om zich extra goed te zetten en is de plant beter gewapend tegen onze drogere zomers van de laatste jaren.

Je doet er ook goed aan om de plant aan handje op weg te helpen met een letterlijk handje mest. Het best gebruik je hiervoor traag werkende meststoffen van het type osmocote, die je rechtstreeks in de plantput doet. Verder maak je de plant gelukkig door wat compost bij in het plantgat te mengen. Alle voordelen en het gebruik van compost kan je hier verder nalezen. Het plantgat zelf maak je ongeveer anderhalf tot twee maal zo groot als de wortel of kluit. Op die manier is de aarde goed los en slaan de wortels beter aan.

Als je grote planten zet of bomen, vergeet dan zeker niet één of meerdere steunpalen te plaatsen. Deze steunpalen dienen ervoor dat niet zozeer de boom zelf vast staat, maar eerder dat de wortels goed op hun plaats blijven. Bij het verplanten moet de boom terug nieuwe kleine haarworteltjes maken, dit kan enkel als de wortels volledig in dezelfde positie blijven zitten.

De meest voorkomende fout bij het planten is dat het plantgoed te diep in de aarde wordt gezet. Als deze te diep zit dan zal de plant zeer slecht nieuwe wortels aanmaken. Je kan normaal altijd goed zien tot waar de stam donkerder of nat is, meer dan dat mag niet onder de aarde. Hier telt de regel liever niet diep genoeg dan te diep.

Het zijn rare tijden momenteel. Veel mensen zitten onverwacht thuis. Gebruik de tijd nuttig en maak je tuin lente klaar! Zit je met een vraag of ben je op zoek naar inspiratie of een bepaalde plant soort, contacteer ons dan zeker. We helpen je graag bij het uitdokteren en verwezenlijken van al je tuindromen. Ook nu nog kunnen we praktisch alle plant en boom soorten leveren en komen plaatsen.

Op de site van https://bomenwijzer.be/ kan je alvast eens kijken welke boom best bij jou past.

Buddleja Davidii 'Empire Blue'
Buddleja Davidii ‘Empire Blue’