Bladluizen biologisch bestrijden met lieveheersbeestjes

fruitboom

Bladluizen

Bladluizen zijn kleine plantetende insecten die voorkomen in verschillende kleuren, witte, groene, zwarte en zelfs rode of paarse. Meestal zijn ze kleiner dan 1 millimeter, nog net goed genoeg zichtbaar voor het blote oog. Ze zetten zich vast op de onderkant van het blad of op de jonge twijgen, daar waar de sapstroom veel voedingstoffen bevat. Je hoeft niet de onderkant van elk blad van de plant te inspecteren, als er bladluizen zitten zie je dit goed aan de gekrulde blaadjes aan de toppen van de plant. De bladluizen zuigen als het ware de plant leeg, ze doen dit voor de suikerrijke vloeistof die ze uit de sapstroom halen. Als er te veel bladluizen op een plant zitten kan deze eraan bezwijken.

bladluizen
bladluizen
aangetaste plant
aangetaste plant

Mieren

Bladluizen komen in de natuur altijd voor en vaak hoeft het zelfs geen plaag te worden. De beestjes houden niet zo van regen. En helaas zien we dat ze in langere periodes van droogte zeer goed gedijen. De grootste bondgenoot van de bladluizen zijn mieren. De mieren gaan als het ware de bladluizen beschermen tegen natuurlijke vijanden. De mieren doen dit in ruil voor een deel van de suikers die ze krijgen van de bladluizen. De aanwezigheid van mieren op je plant duidt vaak ook aan dat er dus bladluizen zitten. Als dit het geval is kan je best ingrijpen, want op natuurlijke wijze gaan de bladluizen niet meer overwonnen worden.

kleefband
kleefband om mieren tegen te houden

Bestrijden

In de tuincentra zijn tal van middeltjes te vinden die je kant en klaar op de plant kan vernevelen ter bestrijding van de bladluizen. Het nadeel hiervan is dat deze middeltjes vaak niet enkel de bladluizen maar ook veel andere, nuttige insecten doden.

adalia larven
adalia larven

Lieveheersbeestjes

Beter is het om de natuur een handje te helpen en de bladluizen op een natuurlijke wijze te bestrijden. Een eerste stap die altijd helpt is om de plant regelmatig eens nat te spuiten. Dit kan vooral als de kolonies nog klein zijn. Eens de kolonie al groter is of beheerd wordt door mieren zal je de hulp van lieveheersbeestjes moeten inschakelen. Lieveheersbeestjes zijn de natuurlijk vijand van bladluizen. Een lieveheersbeestje kan in zijn levensloop tot 5000 bladluizen opeten. Je kan lieveheersbeestjes kopen en uitzetten op de aangetaste planten. Het nadeel hiervan is dat de lieveheersbeestjes al kunnen vliegen en de kans groot is dat ze dan elders gaan. De oplossing hiervoor zijn de larven van de lieveheersbeestjes, bijvoorbeeld de adalia. Deze kleine larven eten een 400tal bladluizen voor ze ontpoppen tot lieveheersbeestje. Je koopt de larven in kleine potjes met papier snippers. Uitzetten op de plant doe je dan met een penceeltje of in kleine papieren zakjes. De larven gaan dan zelf op zoek naar eten en lossen zo de bladluizenplaag op. Wel moet je eerst afrekenen met de mieren, deze gaan actief de bladluizen beschermen door de larven van de lieveheersbeestjes aan te vallen. De mieren kan je op hun beurt ook verdrijven door hun natuurlijke vijanden te introduceren, zogenaamde aaltjes of mier-run. Een andere en ook zeer doeltreffende oplossing is om kleefband aan de stam aan te brengen. Dit is een soort tape die met de kleefzijde naar buiten rond de stam wordt gedaan. Op die manier blijven de mieren hierin plakken en kunnen ze de bladluizen niet meer verdedigen. En eens de adalia larven volgroeit zijn ontpoppen ze tot lieveheersbeestje en kunnen ze nog verder de bladluizen bestrijden.

zakje met adalia larven
zakje met adalia larven

Vragen

Zit je zelf met bladluizen of andere insecten en weet je niet goed wat het juist is of hoe dit aan te pakken? Aarzel niet ons te contacteren , we helpen je graag naar een geschikte oplossing te zoeken die goed is voor de tuin en natuur.