Okkernoot Lange van Lod, werelds grootste walnoot!

Bland Lange van Lod

Lange van Lod

De okkernoot of kortweg notenboom wordt al eeuwen lang gecultiveerd voor zowel het decoratieve hout als de eetbare noten. In onze contreien worden meestal de cultivars Broadview of Buccaneer geplant. Door de jaren heen heeft men door kruising steeds getracht nieuwe, verbeterde soorten te bekomen. Verbetering van de soort zoekt men op vlak van ziekte resistentie en algemene gezondheid. Er wordt ook geselecteerd op grotere en smakelijke vruchten. De Lange van Lod is één van deze nieuwe soorten die momenteel tot de grootste der okkernoten behoort. In onze boomgaard hebben we een exemplaar van deze nieuwe notensoort staan.

Jonge plant Lange van Lod
Foto midden juni 2020, onze boom is 20cm gegroeid en heeft reeds 4 kleine noten

Oorsprong

De okkernoot Lange van Lod is ontstaan in Venlo (NL) in 2008. Het is dus nog een vrij jong ras waar nog niet veel grote exemplaren van bestaan. Zelf op volwassen leeftijd blijft dit een relatief kleine boom voor de soort.

2 Noten Lange van Lod
2 van onze 4 eerste noten na één groei seizoen

Vrucht

Volgens de originele kweker wordt de vrucht als volgt omschreven:

Zeer groot. Tot 5,5 cm. X 8,5 cm.. Goed gevuld, word niet bitter en is goed te kraken. Geeft na 12 jaar al circa 700 noten. De noten zijn werkelijk een blikvanger. Tot nog toe onze grootste walnoot.

De vrucht kan vers gegeten worden, of kan mits goed gedroogd een jaar bewaard worden.

Laatste bladeren in de herfst Lange van Lod
Foto nov 2020, de laatste bladeren hangen er nog aan

Onze Lange van Lod

Wij zijn bij de gelukkigen die een exemplaar hebben kunnen bemachtigen en deze staat sinds de winter van 2020 in onze boomgaard. Gezien het nog een jonge soort is en notenbomen van nature tragere groeiers zijn, worden meestal vrij kleine exemplaren verdeeld. Wij zijn gestart met een exemplaar van 1.5m hoog en +-4cm stamomtrek. Voor dit uniek exemplaar hebben we een zonnige standplaats geselecteerd, de bodem is lichtjes verrijkt met compost. Buiten de verplichte watergift door de droogte heeft deze boom niet veel verzorging gekregen. Met grote verbazing is onze hoogvlieger op één enkel groeiseizoen meer dan 1,25m in de hoogte bijgegroeid! In oktober hebben we ook al na één seizoen 4 meganoten kunnen oogsten. En het is niet gelogen: de noten openen makkelijk, zijn goed gevuld en smaken vooral zeer goed! Wij kijken er naar uit hoe onze telg het de volgende seizoenen doet en houden jullie zeker op de hoogte.

Onze notendief
Ook onze eekhoorntjes eten graag noten, gelukkig hebben ze de Lange van Lod nog niet gevonden.

Meer info

Naast deze okkernoot Lange van Lod staan er in de boomgaard ook nog een nieuwe “Bella Maria” een “broadview” en talrijke oudere zaailingen. Indien jullie ook zo gefascineerd zijn door de okkernoten soort mogen jullie steeds contact opnemen voor meer info.

Op de website van de kweker Herenland kunnen jullie ook meer info vinden over tal van verschillende okkernoot soorten.