De “Araucaria araucana” of makkelijker gezegd “de slangenden”

Slangenden Ontmantelen

De Araucaria araucana is afkomstig uit het zuidelijk deel van de Andes. Deze merkwaardige boom dankt zijn naam aan de Araucanen, een indianenstam uit Zuid-Chili. Bij ons noemt men deze boom ook wel eens de slangenden of de apenboom.

De slangenden behoort tot de groep van de naaktzadige, ook beter bekend als dennen, sparren en aanverwanten. De meeste inheemse loofbomen verliezen elke herfst hun bladeren. Bij de Araucaria araucana loopt de levensduur van één enkele naald op tot 10 à 15 jaar. Veel naalden moeten er normaal dus niet geveegd worden onder de boom. Als vrucht heeft deze bruine opstaande kegels. Ze zijn vrijwel rond, circa 15 cm in doorsnede en wegen tot 1kilo. Voor zijn zuiders karakter is deze boom ook verrassend goed bestand tegen vrieskou en wind. Jonge exemplaren trotseren zonder bescherming tot -15°C en volwassen versies gaan nog lager qua temperatuur.

Zijn exotisch uiterlijk en sterke eigenschappen hebben ervoor gezorgd dat deze in de jaren 70-80 massaal aangeplant zijn in menig Vlaamse voortuinen. In het Belgische klimaat groeit deze ook niet bijzonder snel. Mààr ondertussen staan deze bomen al 40 à 50 jaar in onze voortuinen. De ooit kleine boom die veel weg had van een kerstboom is nu uitgegroeid tot een monumentaal exemplaar van 20m. En in tegenstelling tot de boom is de kleine voortuin al deze jaren niet meegegroeid. Op veel plaatsen zien we dan ook dat er enkel nog 1 boom in de voortuin staat. Deze is veel te groot voor de standplaats, verdringt al de andere planten en van zonlicht binnen is geen sprake meer.

Volwassen Slangenden
Volwassen Slangenden

En helaas lost dit probleem zichzelf niet op. De boom wordt alsmaar groter en een kap wordt alsmaar moeilijker. Meestal te complex om hier zelf als particulier aan te beginnen. In de voortuin is er niet genoeg plaats om de boom in één keer te vellen. En niemand loopt graag het risico om deze kanjer tegen de gevel te leggen.

In deze situaties worden wij ingeschakeld en demonteren we de boom professioneel. Met behulp van klimtechnieken en touwen vorderen we in de boom. Bij het naar boven klimmen zagen we de takken af. Deze takken laten we dan met een takelsysteem één voor één zakken zodat er geen schade gemaakt kan worden. Eens boven aangekomen in het puntje van de boom start de afdaling terug. Tijdens het afdalen verwijderen we dan steeds kleine stukken van 40cm stam die we opnieuw gecontrolleerd laten zakken. Als resultaat is dan de volledige boom ontmanteld. Het enige dat nog overblijft is de stronk die in de aarde zit. Deze verwijderen we met een zware stronkenfrees. Op die manier is er weer ruimte om nieuwe plantjes te zetten. Of een nieuwe boom? Dan zien we elkaar weer binnen 40 jaar!

Boom ontmantelen
Boom ontmantelen

Heb je zelf ook een uit de hand gelopen project in de voortuin staan waar je niet weet hoe eraan te beginnen? Contacteer ons en we komen graag helpen.