Bos opkuis met de bosfrees

Bosfrees in actie

In een mooi stukje bos is het heel het jaar door fijn vertoeven. Ook voor de natuur is dit een enorme meerwaarde. Een bos zorgt voor de productie van zuurstof en is evenzeer habitat voor de duizenden grotere en kleine dieren.

Maar soms loopt een privé bos ook eens uit de hand en dan is een grote reset nodig. Dit komt omdat veel van onze stukjes bos niet beheerd worden. Als gevolg verwilderen deze naar een eentonig natuurbeeld. Sterke invasieve soorten zoals Amerikaanse vogelkers of riet/bamboe nemen dan de overhand. De inheemse flora kan hier tegen niet concurreren en krijgt geen kans meer. Met het verdringen van de inheemse plantensoorten wordt ook het dierenrijk grondig verstoort. Op dat moment is het tijd voor de grove middelen en voeren we een grondige reset uit.

Bos voor de opkuis
Bos voor de opkuis

Te sterk invasieve soorten kappen we en de ondergrond frezen we proper met een zware bosfrees. Zodoende krijgen de overblijvende inheemse bomen meer licht en ook meer water en voedingsstoffen ter beschikking. Als resultaat kunnen de grote inheemse bomen verder uitgroeien. Ook komt er terug plaats voor nieuwe aanplantingen. Op die manier kan er gekozen worden voor ecologische rassen die bestand zijn tegen de vele droge zomers die nog zullen komen.

Bos na de opkuis
Bos na de opkuis
Bos na de opkuis
Bos na de opkuis

Heb je vragen of weet je niet juist welke soorten al dan niet geschikt zijn, mag je steeds contact met ons opnemen.