Wortels weg met de stronkenfrees

stronkenfrees

Wat zijn stronken?

Als boomverzorger werken we meestal hoog boven in de boom. Al klimmend demonteren we deze dan stuk voor stuk en laten elke tak gecontroleerd naar beneden zakken. Als uiteindelijk heel de boom tot op de grond afgebroken is, is het werk nog niet gedaan. De stronk moet meestal ook verwijderd worden. De stronk is de combinatie van een stuk ondergrondse stam plus al de dikke wortel stukken die uit de stam vertrekken. Als we deze stronk niet verwijderen kunnen we niets nieuw aanplanten of niets anders doen op deze locatie. Bij sommige boomsoorten zal de boom ook opnieuw uitschieten als we de stronk laten zitten.

Natuurlijke wijze

Het verwijderen van de stonk is een vrij zware klus. Gelukkig zijn er ondertussen zeer geavanceerde machines die ons hierbij kunnen helpen. Als tijd geen probleem is, dan kan je de stronk op natuurlijke wijze gewoon laten wegrotten. Dit is zeker ook de meest natuurvriendelijke oplossing. Tal van insecten en schimmels zullen zich nestelen in de stronk en verteren deze over de jaren heen. Voor een kleine berk van 10cm doorsnede mag je een 5 tal jaar tellen voor de stronk verdwenen is. Bij een stevige eik van 50cm doorsnede zal de stronk na 25 jaar nog steeds niet volledig verteerd zijn. In tegenstelling tot wat vaak gedacht wordt, helpt het boren van gaten in de stronk niet om dit proces te versnellen. Om een positief resultaat te hebben moeten de gaten al volledig door de stronk geboord worden en mogen ze maximaal enkele cm uit elkaar staan. Erg realistisch om uit te voeren is dit dan ook niet.

stronkenfrees
stronkenfrees in actie

Uitgraven

De stronk uitgraven is ook een optie die iedereen zelf kan doen. In de praktijk is dit echter veel te zwaar werk, de grond rondom de stronk zit al heel het leven van de boom op dezelfde plaats en door het groeien van de boom wordt de aarde hard samengedrukt. De wortels die tussen deze aarde zitten doen het geheel lijken op gewapend beton, waardoor er niet vlot gegraven kan worden. Machinaal uitgraven met een kraan is wel een optie, maar vaak wordt dit ook onderschat. Voor een stam van +/- 40cm of meer is al een heuse kraan nodig, een minigraver is veel te licht voor dit werk.

De stronkenfrees

Als boomverzorger maken we gebruik van stronkenfrezen. Dit zijn machines die speciaal vervaardigd zijn voor het verwijderen van stronken. In feite wordt de stronk door deze machine niet in zijn geheel verwijderd, maar wel in miljoenen stukjes klein gefreesd. Wat overblijft is een mengeling bestaande uit pulp van de wortels en stronk plus de aarde. De pulp zal snel verteren in de aarde en draagt op deze manier bij aan de toevoer van organische stof in de bodem. De machines zijn zwaar genoeg gebouwd om de stronken op een vlotte manier klein te krijgen, maar toch ook licht en smal genoeg om door smalle poortjes of een rijhuis te kunnen.

Zit je zelf met een vraag rond het verwijderen van een stronk, kan je ons steeds contacteren.

stronkenfrees
stronkenfrees