Boom Snoeien

Gesnoeide boom

Iedereen weet dat als je een mooie volle haag wilt, je deze zeker jaarlijks moet snoeien. Maar weten jullie dat bomen ook gesnoeid kunnen worden? Bij de snoei van bomen komt er natuurlijk heel wat meer kijken. Dit is ook iets wat zeker niet jaarlijks moet gebeuren. Bij de meeste bomen is dit nooit  nodig. Er zijn 2 soorten van snoei dat we in de boom kunnen doen.

  1. Een lokale snoei om een bepaald probleem weg te werken.
  2. Een algemene snoei om de boom compacter te maken.

Lokale snoei

Volgroeide eik

De lokale snoei is een beperkte ingreep om een specifiek probleem op te lossen. Meestal gaat dit over 1 of meer laaghangende takken die verwijderd moeten worden. Dit kan zowel in functie van de boom zijn, bijvoorbeeld een te zware tak die anders riskeert uit te breken met meer schade aan de boom tot gevolg. Maar meestal wordt er gesnoeid in functie van de mens. In dit geval gaat het vaak over een tak die te dicht bij een gebouw komt, of de doorrij hoogte die te laag wordt. Deze kleinere ingreep is uit te voeren bij praktisch elke boom soort. De zomermaanden zijn hiervoor vanuit het standpunt van de boom de beste periode. Een groot deel van de boom soorten verdraagt deze snoei ook in de winter, alle bomen behalve de zogenaamde bloedende soorten.

Boom Snoeien: innemen

Bij de algemene snoei gaan we alle takken inkorten, we noemen dit de boom innemen. De volledige boom wordt zowel langs de boven als zijkanten een pak kleiner. Deze opgave wordt meestal in functie van de mens gedaan en heeft zelden een voordeel voor de boom zelf. Alleen bij graafwerken als de wortels hard beschadigd zijn, heeft de boom zelf een voordeel aan een algemene snoei. Door het verlies aan wortels kan de boom minder vocht opnemen. Het gevolg van de snoei is dat er minder vocht verdampt, omdat er minder bladmassa is. Op deze manier brengen we de boom terug meer in evenwicht.

Het overgrote merendeel van de bomen die volledig gesnoeid worden is te danken aan de mens die liever terug een kleinere boom heeft. Dit kan om minder schaduw te hebben voor zonnepanelen of gewoon terug een opener gevoel creëren. Een boom volledig snoeien om minder bladeren te hebben die afvallen in de herfst is geen goed idee. De boom probeert altijd terug in evenwicht te komen, de originele grote zal niet snel terug bereikt worden, maar de totale bladmassa wel.

Voor deze snoei is de beste periode als de boom in rust is, dit is in de herfstmaanden voor de 21ste december. Zeker niet alle boomsoorten zijn geschikt voor deze algemene snoei. Bij de meeste smalle rechtop groeiende bomen krijgen we maar een mager en lelijk resultaat als we deze volledig zouden inkorten langs alle kanten. Denk hierbij maar aan de berk of spar bijvoorbeeld. Ander soorten, zoals de notenboom, zijn dan weer vrij gevoelig en verdragen dit soort snoei niet altijd even goed. Onder meer deze soorten zijn hier zeer goed geschikt voor: lindes, eiken, platanen, wilgen, haagbeuk, veldesdoorn.

Halverwege de snoei
Halverwege de snoei
Halverwege de snoei
Halverwege de snoei

Al klimmend

Het innemen van een volwassen boom is een grote klus. In tegenstelling tot bij de haag kunnen we dit niet vanop de grond doen. Met behulp van touwen klimmen we in de boom en zo verplaatsen we ons van tak naar tak. Terwijl we de ronde van de boom doen, worden overal alle takken op lengte gesnoeid. De natuurlijke vorm van de boom wordt zoveel mogelijk behouden. Dit uit esthetische overweging, maar evenzeer om ervoor te zorgen dat al het blad zoveel mogelijk zonlicht kan krijgen. Als er geen obstakels onder de boom zijn, dan kunnen de gesnoeide takken simpelweg vallen. Indien er wel een risico bestaat op beschadiging, dan worden de takken doormiddel van touwsystemen gecontroleerd naar beneden gelaten.

Gesnoeide eik
Gesnoeide eik

Specialisten werk

Zowel het inschatten van wat mag en kan met de boom gebeuren en het uitvoeren hiervan is echt specialisten werk. Veel boomsoorten verdragen dit goed, maar er moet toch gekeken worden naar de juiste periode en de algemene staat van de boom. Ook de uitvoering zelf is iets dat enkel door echte boomverzorgers zoals wij gedaan kan worden.