Lange van Lod Notenboom – Seizoen 2

Noot van de lange van lod

De Lange van Lod is een vrij recente variëteit van de Juglans regia, of okkernoot. Ons testexemplaar is als 1 jarige ent hier geplant in het voorjaar van 2020. Over de aanplant en de eigenschappen van deze toch wel bijzondere noot kan je in deze eerdere blog post meer lezen. Hier geven we een kort overzicht van de evolutie een jaar later.

Onze boom staat hier momenteel ongeveer 20 maanden. Het eerste seizoen hadden we een zeer sterke groei gemeten, vooral de primaire of lengte groei was hier zeer opvallend. Nu tijdens het tweede seizoen heeft deze lengte groei zich zeker even hard door gezet. De boom meet nu al meer dan 3,5meter. Waar deze minder dan 20maanden geleden ongeveer 1m hoog was. Opvallend is dat dit seizoen ook de secundaire groei of de dikte enorm is toegenomen. Eind augustus hebben we enkele lage scheuten weggesnoeid om zo een langere takvrije stamlengte te bekomen. Op die manier krijgen we een meer traditionele boomvorm die beter geëigend is voor de boomgaard.

Qua opbrengst hebben we dit jaar 4 grote volle noten gekregen. Net zoals vorig jaar waren de noten van uitstekende kwaliteit. Goed gevulde noten die gemakkelijk te kraken zijn.

Lange van lod in de zomer 2021
Lange van lod in de zomer 2021

Voor volgend seizoen staat de verdere snoei op de planning zodat we een volwaardige takvrije stam bereiken. De opbrengst van de noten zal hierdoor waarschijnlijk niet uitbreiden, daar de bovenste jonge scheuten nog maar enkele vrucht knoppen dragen.

Tot op heden kunnen we bevestigen dat dit een superras is. De noten zijn zeer opmerkelijk,  hun enorme formaat doet iedereen verrassen. Maar de boom zelf heeft ook zeker zijn kwaliteiten. De groeisnelheid is zeer sterk. Maar wat vooral opvalt is dat deze soort heel snel vrucht draagt. Ter vergelijking: onze Lange van Lod is samen aangeplant met een Bella Maria, welke laatste na 2 seizoen nog geen vrucht gegeven heeft. Gezien een zaailing pas na 15 jaar vrucht geeft is dit geen reden voor paniek, het toont maar aan dat de Lange van Lod enorm snel is. Over ziekte resistentie kunnen we kort zijn. Bacteriebrand of andere is nog niet vastgesteld en van de veel voorkomende viltgallenziekte was er een zeer kleine aantasting die geen nadelige gevolgen voor de boom of vrucht heeft. We houden jullie volgende seizoenen op de hoogte over het verdere verloop van deze topper.

Lange van lod in de herfst 2021
Lange van lod in de herfst 2021